Fashion

Cine a inventat cu adevarat fusta mini?

Moda fustelor mini a anului 2000 a revenit in forta in 2021 iar acum, 9 luni mai tarziu, tendinta este inca puternica.  Cererea de fuste mini este la maximul ei din ultimii trei ani, cu peste 900 de căutări pe zi pe motoarele de cautare.

Designer Miu Miu’ Primavara 2022. (Photo Credit: iMaxTree)

Fusta plisată cu talie joasă a lui Miu Miu, ultrascurtă, a luat cu asalt lumea modei – celebrități de la Nicole Kidman la Zendaya, toate găzduind-o pe paginile lor de socializare și pe coperțile revistelor. Pentru cei dintre noi care au fost adolescenți sau tineri adulți în acei ani, fusta mini ne amintește de ținuta de școală iconică și sexy a lui Britney Spears din videoclipul ei din 1998 Baby One More Time.

În timp ce micro mini nu este o tendință pentru toată lumea, cererea pentru mini este în creștere vertiginoasă. Fusta Miu Miu este atât de populară încât are chiar și propriul cont de Instagram, @miumiuset. Aceasta fusta a fost vânduta saptamani in sir și are o listă lungă de fashioniste dornice să pună mâna pe ravnita fustă, în ciuda prețului său ridicat. Cea mai redusă versiune a fustei mini, kaki, costă 950 de dolari, iar o versiune ceva mai lungă este disponibilă pentru 1.150 de dolari. Miuccia Prada a prezentat infama fustă micro-mini în timpul prezentării de modă a ei din primăvara 2022. A fost un succes imediat, deoarece fusta a fost văzută pe aproape fiecare covor roșu.

Acum , ca stim ca silueta cu picioare lungi va continua sa detina suprematia si in toamna, sa intram putin in istoria fustei mini.

Este cunoscut faptul că nebunia fustelor mini a început în anii ’60  în timpul nașterii mișcării de eliberare a femeii.

Designerul britanic Mary Quant a fost adesea creditat pentru „inventarea” fustei mini. Într-un interviu din 2014 pentru New York Daily News, Quant a declarat: „O fustă mini era un mod de a te răzvrăti”.

Dar poate că adevarul despre nașterea „mini” ar trebui urmărit încă din anii 1950, când fustele „peste genunchi” au apărut în couture alături de rock & roll și nebunia dansului pentru tineri. În realitate, cel mai definitoriu aspect al anilor 1960, fusta mini, a fost un proces gradual.

Potrivit Victor & Albert Museum din Anglia,  semne foarte timpurii ale mini-ului au fost detectate în moda de la sfârșitul anilor 1950. Ca exemplu, rochia „sac” a lui Balenciaga, care a introdus o formă simplă si a îndepărtat accentul de pe talia purtătorului. De asemenea linia „trapez” a lui Yves Saint Laurent din 1959 pentru Dior, care promitea să arate mai mult picior, sau chiar ceva genunchi.

Couturierul parizian André Courrèges a obținut publicitate internațională pentru o colecție de couture care include fuste scurte și rochii din era spațială în aprilie 1964.

Designer André Courrèges, 1969

Fotografiile contemporane și rochiile supraviețuitoare arată că abia în 1966 fustele au devenit cu adevărat scurte. Totuși, departe de lumea rarificată a caselor de couture pariziene, a fost nevoie de o femeie tânără precum Quant și de eleve pe străzi care isi modificau fustele pentru a fi cat mai scurte.

De decenii, istoricii modei au dezbătut cine a inventat de fapt fusta mini, André Courrèges sau Mary Quant. Deși Quant a spus ca nu ea a inventat fusta mini ci fetele de pe strada, Mary Quant a fost unul dintre primii ambasadori ai look-ului „deasupra genunchiului”, legănând o fustă pana la genunchi în timpul unei vizite la New York încă din 1960. În calitate de designer, Quant a jucat un rol semnificativ în adoptarea fustei mini de către femeile contemporane din Anglia, Europa și SUA.

Termenul „minifustă” a fost folosit in 1965 pentru a face referire la tivurile de deasupra genunchilor  (Quant și-a numit fusta emblematică mini după mașina ei preferată). Contribuția lui Quant la modă a fost recunoscută de regina, in 1966, cu o medalie OBE (Ordinul Imperiului Britanic). Quant a fost fotografiată la Palatul Buckingham purtând una dintre propriile sale mini-rochii din jerseu, care i-a promovat aspectul distinctiv în întreaga lume.

La mijlocul anilor ’60, supermodelul Twiggy a devenit posterul neoficial al look-ului cu fusta mini. În 1965, modelul Jean Shrimpton a făcut furori când a purtat o fustă mini fără ciorapi, pălărie sau mănuși la Carnavalul Melbourne Cup din Australia.

Paco Rabanne și-a prezentat emblematica fusta mini, din plastic, din zale, în 1966 iar fusta Mini a fost oficial declarata haute-couture.

La mijlocul până la sfârșitul anilor 60, emisiunea de televiziune „Laugh In” a prezentat debutul actritei americane Goldie Hawn în mini-ul ei, inspirând fetele americane să copieze stilul.

Goldie Hawn in emisiunea “Laugh In” in anii ’60. (Photo Credit: Pinterest)

Când a început războiul din Vietnam și tensiunile politice au început să crească, fustele mini s-au demodat, iar fusta maxi a fost alegerea vestimentară în rândul femeilor tinere.

Fustele mini au devenit din nou la modă la mijlocul anilor șaptezeci, când cântărețe precum Blondie purtau în mod regulat fuste mini pe scenă. Mini a devenit, de asemenea, un element de bază pentru mulțimea punk, deoarece a fost reinventat în piele neagră și PVC.

La începutul anilor optzeci, fusta mini a fost din nou reinventată și a devenit cunoscută ca fusta rah-rah (sau ra-ra), care provine din uniformele majoretelor. Dicționarul Oxford a remarcat că aceasta este prima renaștere de succes a fustei mini. Și în 1982, fusta rah-rah a apărut chiar și pe coperta revistei Time.

Kate Moss si Naomi Campbell in anii ’90 (Photo Credit: Getty Images)

La începutul anilor ’90, fustele mini au izbucnit, vedete precum Naomi Campbell, Kate Moss și Spice Girls purtand aceasta fusta și în sfera publică. Încă o dată, alegerea vestimentară controversată a sugerat atât putere, cât și vulnerabilitate, eliberare și exploatare și a schimbat dinamica, permițând femeilor să preia controlul asupra propriei sexualități.

În 1984, Madonna a cântat la MTV Video Music Awards, uimind mulțimea într-o minirochie albă din tul care seamănă cu o rochie de mireasă, în timp ce cânta „Like A Virgin”.

Paris Hilton la inceputul anului 2000

Trecem rapid in 2022. După ce au trecut printr-o pandemie globală și tulburări sociale și politice în întreaga lume, designerii ridică din nou tivurile la statutul de micro-mini. Și așa cum fusta mini era provocatoare în anii ’50 și ’60 când tendința și-a făcut loc în garderoba fetelor la modă de pretutindeni, micro-mini oferă astăzi același tip de imagine vestimentară.

Prada – Primavara 2022

Deși versiunea micro de astăzi poate fi mai greu de realizat, nu se poate nega că devine una dintre cele mai populare tendințe ale momentului.

Deci, spuneti voi, cine credeti ca a inventat fusta mini?

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *